Annelunds Bigård & småskalig djurproduktion

Södermanland

Annelunds Bigård & småskalig djurproduktion
Kött, chark och fågel Övrigt

Vår verksamhet har gått in i ett nytt skede då vi nu är på väg att bli en EKO-gård.
Vi har fått vårt certifikat både för djurhållning och växtodling. Gården har nu en karenstid som varar i två år innan vi får märka våra produkter som EKO. Karenstiden påbörjades 2017-05-04.
Vi har ända sedan start följt reglerna som gäller EKO så för oss är det ingen förändring alls i vår djurhållning eller övrig produktion.

Vi har en småskalig uppfödning av nötdjur och får. Vi följer våra djur från att de föds tills den dagen vi skickar dem vidare för slakt. Vår önskan är att djuren skall slippa så mycket stress som möjligt. Av den anledningen kör vi själva djuren i vår egen transport till ett mindre slakterier där har vi möjlighet att själva få släppa in dem i en box och få ge dem foder för kvällen. Djuren står tillsammans i sin egna box och äter lungnt när vi åker därifrån.

Våra nötdjur får ett relativt långt liv. Alla småtjurar kastreras till stutar och får bli tre till fyra år innan de går till slakt. Alla kvigor får samma livslängd som stutarna men de hinner då få en till två kalvar.
Både stutarna och kvigorna/korna är uppfödda endast på stråfoder. Enstaka individer kan få tillskott av vår egenodlade svarthavre, som är av en gammal kultursort Stormogul. Detta vår de endast ifall de behöver extra vid till exempel dräktighet.
Eftersom våra djur då växer i en naturlig långsam takt så blir köttet fint marmorerat och väldigt smakrikt.
Vi har fyra till fem kor som vi behåller så länge de håller sig pigga och friska. Dessa djur blir då flockens naturliga ledare som då skapar trygghet för den övriga flocken.

Än så länge har vi bara ett par nötdjur per år till slakt och ett trettiotal lamm.

Dessutom har vi en bigård och säljer då även honung, bivaxsalvor och bivaxljus.

Våra bin får behålla ca 4-5 kg honung som motsvarar ca 25% av vinterfodret. Resterande foder gör vi själva av ekologiskt sockar och de ramar som innehåller pollen lämnas alltid kvar i kupan. Våra drottningar vingklipps inte och jag ger dem möjlighet att svärma så som de skulle gjort i vilt tillstånd. Till 90% så får jag även tag på svärmen och hjälper dem med en ny kupa.

Bivaxsalvorna är gjorda på ekologiska oljor, bivax och eteriska oljor. En produkt som är till 100% naturlig.

Ljusen, som är naturliga doftljus, görs av 100% bivax och är antingen gjutna, stöpta eller rullade.

Plats

Annelunds Bigård & småskalig djurproduktion

Lövhult, Annelund
635 17 Näshulta
Södermanland

Öppna i Kartor

Länkar

Tipsa andra

Annons

Liknande i Södermanland


I närheten

Gårdsnära är Sveriges största söktjänst för att hitta närproducerad mat och dryck. Läs mer.