Värpinge Grön Gårdsbutik

Skåne

Frukt och grönt Mejeri och ägg Kött, chark och fågel Övrigt Affärer och marknader

Nu kan du försäkra dig om tillgång året runt till den färskaste, godaste, mest närproducerade maten i Lund. Naturligtvis obesprutad och KRAV-certifierad. Vi säljer våra produkter både via gårdsbutiken och via andelsprenumeration.

Vår släkt har i många generationer odlat de bördiga markerna strax norr om Värpinge by i västra Lund. Staden har sakta krupit närmare och plötsligt är vi sannolikt Lunds ”närmaste” gård.
På Rinnebäcks gård, väster om den berömda Rinnebäcksravinen, odlar vi många olika typer av grödor. Vi odlar både konventionella grödor, som grönsaker, rotfrukter, bär och spannmål och mer okonventionella som valnötter och en golfbana, vilken betas av får. I ravinen håller vi Herefordstutar; naturvårdare och ”naturbeteskött”.
Vår affärsidé är att ”ekonomiskt och ekologiskt uthålligt förvalta och förädla gården med ett stort mått av omtanke och socialt ansvar. Vi gör varje år 3 olika typer av ”bokslut”; ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

CSA är nytt i Sverige och betyder ”Community Supported Agriculture”. Vi brukar översätta det till ”Lokalt andelsjordbruk”. Konsumenten försäkrar sig genom förskottsbetalning om en överenskommen ”andel” av gårdens skörd. Det innebär också att konsumenten knyter en tätare kontakt med oss som odlare och vi skapar bra förutsättningar för en nära och konstruktiv dialog. Exempelvis kan konsumenten/medlemmen då påverka vad som odlas. Samtidigt skapas en ekonomisk trygghet för oss som odlare då medlemmen förväntas betala i förskott. Ett Win-Win förhållande ☺

Vi har gått ett steg längre och bildat ett sk. Socialt företag; Värpinge Grön LivsCultur AB (svb), som driver vår CSA-verksamhet. (svb) står för ”särskild vinstutdelningsbegränsning” enligt kapitel 32 i skattelagstiftningen vilket innebär att i princip allt överskott ska återinvesteras i verksamheten och komma deltagare/anställda/brukare till del. Vi samarbetar bland annat med Socialförvaltningen och Röda Korset och erbjuder arbetsintegrerande, språktränande och meningsfull sysselsättning genom odling, beredning och försäljning av närproducerade, ekologiska jordbruksprodukter av bästa tänkbara kvalité.
Du hittar du oss i en lista över godkända sociala företag på www.sofisam.se där du kan läsa mer om arbetsintegrerande sociala företag.

Plats

Värpinge Grön Gårdsbutik

Fackklubbsvägen 2
227 61 Lund
Skåne

Öppna i Kartor

Tipsa andra

Annons

Liknande i Skåne


I närheten

Gårdsnära är Sveriges största söktjänst för att hitta närproducerad mat och dryck. Läs mer.