Vallens Lantbruk

Västernorrland

Vallens Lantbruk
Kött, chark och fågel

Vår gård ligger i Ramselevallen, en by med ett trettiotal invånare cirka två mil från Ramsele i nordvästra Ångermanland. Hit flyttade vi vintern 2012 och tog över en gammal mjölkgård som inte hållit djur på 30 år. Vi heter Malin och Mattias och bor här med vår dotter, våra hundar och i dagsläget ett 20 tal nötdjur.

Vi tyckte det skulle vara roligt att ha några egna djur kring gården, för trevnaden och för att hålla landskapet öppet. Vi började med att låna några djur sommaren 2012, och 2013 köpte vi fyra herefordkvigor från grannbyn Görvik. Vi lånade en tjur första sommaren och har även köpt in ytterligare några djur. Vi säger att vi har hereford men flera av våra kor är en blandning mellan hereford och olika mjölkraser, tjurarna vi använder är däremot alltid hereford.
Idag har vi ett tjugotal djur totalt som betar i stora delar av byn och varje sommar gör vi nya hagar för att öppna upp mer gamla betesmarker som står och växer igen. Det är liksom så roligt när man efter ett tag börjar se hur det har sett ut en gång i tiden.
Under våren 2017 skaffade vi även 10 tackor av lantras, en blandning mellan värmlandsfår och klövsjöfår. Tanken är att alla skall lamma och vi kommer därför att kunna sälja lammlådor till hösten 2017, håll utkik.
Våra djur går ute och betar från slutet av maj till någon gång i oktober, under vintern ger vi dem hö eller ensilage. De går alltid utomhus men har tillgång till ligghall under vinterhalvåret. De föder sina kalvar, utomhus på våren. Eftersom vi slaktar våra djur först efter 28 månader så tar det ett tag att bygga upp en besättning från noll. Och vi kommer därför att genomföra vår allra första slakt under hösten 2017, håll utkik efter annons om köttlådor.
I övrigt så odlar vi en del grönsaker för husbehov och drömmer om att bli självförsörjande på det mesta vi äter. Vi har några hönor av rasen Bjurholmshöns för husbehov och på sikt kan det bli både gris och bin.
Ni är välkomna att höra av er om ni vill komma och besöka vår gård, om ni är intresserade av kött eller om ni bara har några andra funderingar.

Plats

Vallens Lantbruk

Vallen 145
88040 Ramsele
Västernorrland

Öppna i Kartor

Kontakta

070-206 61 73

Tipsa andra

Annons

Liknande i Västernorrland


I närheten

Gårdsnära är Sveriges största söktjänst för att hitta närproducerad mat och dryck. Läs mer.