Järkvissle Ekogård

Västernorrland

Kött, chark och fågel

På östsluttningarna av en av Sveriges vackraste dalgångar, högt ovanför den slingrande Indalsälven, ligger Järkvissle Ekogård. Här driver Örjan Rudin och Pia Nägele en extensiv ekologisk nötköttsproduktion. I Järkvissle är sluttningarna branta och det mesta är täckt av skog.

På Järkvissle Ekogård finns Herefordkor. Det är en lung och trygg ras med tjock vinterpäls vilket gör att djuren klarar sig själva utomhus året om. Blir det allt för blåsigt och regnigt kan djuren söka skydd i utställda vindskydd. Kalvarna föds på våren. Runt midsommar släpps sen tjuren till korna igen. Han får sen gå med flocken fram till kalvningen nästa vår. I oktober/november separeras kalvarna till en ungdjurs grupp.

För att transportera djuren mellan de olika utspridda betena används aldrig lastbilar. Istället vallas djuren till fots, ibland så långt som 2 mil. På sommaren får dessutom en grupp gå själva uppe på ett fäbodsbete. Efter några veckor brukar de själva bestämma sig för att det är färdigbetat och börja vandra hemåt.

Ungdjuren slaktas efter sin andra betessommar, vid ca 18 månaders ålder. Djuren slaktas och styckas i Delsbo. Köttet körs hem direkt till kunderna av Örjan, det mesta till Härnösand, Sundsvall och Järkvissle.

Plats

Järkvissle Ekogård

Järkvissle 213
860 41 Liden
Västernorrland

Öppna i Kartor

Kontakta

070-5349383

Länkar

Tipsa andra

Annons

Liknande i Västernorrland


I närheten

Gårdsnära är Sveriges största söktjänst för att hitta närproducerad mat och dryck. Läs mer.