Tevsjö Destilleri

Gävleborg

Tevsjö Destilleri
Drycker

Vi som driver destilleriet är Anna och Jonas Larsson, gifta sedan 2010.

Anna driver även Teve Kvarn i Järvsö som ligger på samma tomt, hon är 6:e generationen som driver kvarnen vidare, där tillverkas fortfarande mjöl och kross på traditionellt sätt sedan ca 200 år tillbaka.

Idén att starta destilleri fick vi för ett par år sedan då vi en kväll på den grekiska ön Thassos satt och fantiserade om framtiden, det kändes som ett naturligt steg vidare då vi redan hade en kvarn och bedriver spannmålshandel vilket är en stor fördel om man vill starta ett destilleri.

Efter att all utrustning kommit på plats och destilleriet börjat ta form så kom de första efterlängtade dropparna: 2012-12-12 kl 12.12.

Spannmål från egna odlingar:

Det som gör oss lite unika i Sverige är att vi producerar i stort sett allt själva. Spannmålet kommer från egna odlingar samt närliggande bönder i Hälsingland.

Vi har en egen vattenkälla med fantastiskt bra vatten uppe i bergen ovanför oss. Vi rensar, skalar och mal allt spannmål i våran egen kvarn som drivs tills största delen av Anna.

Teve kvarn som den heter har anor från början på 1800-talet och Anna är sjunde generationen mjölanre på kvarnen. Gristen vi tillverkar på kvarnen tar vi till destilleriet där den blandas med vattnet, kokas till mäsk och får jäsa. Sedan trippel-destilleras mäsken i våran kopparpanna samt mot våran kopparkolonn på 21 nivåer vilken är nästan 8 m hög.

Alla våra smaksatta produkter destilleras en fjärde gång med i första hand närproducerade kryddor, örter, bär och frukt i den mån vi kan få tag på sådana. Annars köper vi äkta produkter med hög kvalité - typ vanilj och kanel. Vi späder sedan våra produkter för hand med vårat källvatten ned till önskad alkoholhalt.

Produkterna handtappas på flaskor där vi även monterar all dekor för hand.

Vi lägger ner mycket tid och kärlek i våra produkter och vi tror att det visar sig framförallt i smaken.

Närproducerat och återvinning:

Vi tror på att närproducerat är den bästa lösningen för oss alla och handlar så mycket vi kan av det t.ex honung från Gunnar Rehnberg i Järvsö och havtorn från Sunnanåkers skafferi i Alfta.

Det mesta av mäsken som vi får över efter vi kokat kallas drunk och hämtas av Bengtsbergs Lantbruk och blir hos dem ett ypperligt djurfoder till deras tjurar.

En liten del av drunken bakar Gårdsbageriet i Skästra Järvsö ett otroligt gott hällbröd av vilket vi säljer i våran butik och använder vid våra provningar.

Vi planerar även för att värma alla hus runt omkring oss och kvarnen med spillvärmen från kylvattnet i destilleriet samt lite längre fram även ha ett växthus som även det värms av destilleriet året runt där vi kan odla de örter vi använder.

Finklet vi får är den enda restprodukten, men med det planerar vi att ev. kunna köra bilen på i framtiden. Vi får se hur det går.

Miljö och hållbarhet står oss varmt om hjärtat och vi tror på kvalitet och riktiga råvaror inga tillsatser används varken i kvarnen eller destilleriet.

Vi har rent mjöl påsen och bra Brännvin i flaskan.

Välkommen till oss!
Anna och Jonas

Plats

Tevsjö Destilleri

Tevsjövägen 1
82040 Järvsö
Gävleborg

Öppna i Kartor

Kontakta

070-72 72 174

Tipsa andra

Annons

Gårdsnära är Sveriges största söktjänst för att hitta närproducerad mat och dryck. Läs mer.